Sunday, 14 April, 2024

Derfor skal du bundmale din båd i efteråret


Skal båden bundmale i foråret eller efteråret? Hvornår er det generelt bedst at bundmale båden?

De fleste vælger stadig at bundmale båden i foråret, inden båden skal i vandet. Så bliver båden malet lige inden den kommer i vandet – og så er der et frisk lag bundmaling, der kan beskytte båden fra alverdens påvirkninger, f.eks. rurer.

Realiteten er dog den, at der er frost, frost og mere frost, når påsken indtræffer og de fleste vil i gang med malerarbejdet og have båden i vandet. Det er generelt ikke godt, da de fleste bundmalinger som regel skal have minimum 18 grader for at resultatet bliver optimalt – og det er ikke realistisk at forvente i foråret omkring påsketid. Det kan betyde, at du skal vente ret længe med at få båden i vandet, da du ikke kan gå i gang med malerarbejdet, før vi opnår en vis temperatur.

Det er dog realistisk i efteråret, hvor det langsomt bliver koldt og det ofte er omkring 18 grader og solskin inden vinterkulden for alvor kommer ind over os. Det er det ideelle vejr til at bundmale båden, når båden alligevel skal op ad vandet i efteråret.

Det er dog ikke kun temperaturen, der gør, at det er optimalt at bundmale båden i efteråret frem for i foråret. Det sparer dig også værdifuld tid i foråret. De fleste bådejere kan nemlig slet ikke vente med at få båden i vandet i foråret – men de bliver altid nødt til at vente, indtil de har gjort båden klar. Malerarbejdet er noget, der kan tage en del tid, alt efter hvor meget der skal laves, men hvis der både skal slibes, påføres primer og males ad flere omgange, er der også en del ventetid, inden båden rent faktisk er klar til at komme i vandet. Hvis du blot får arbejdet overstået i efteråret, kan du altså hurtigt få båden i vandet til foråret – og du kan række tunge af alle de andre sejlere, der først skal vente på godt vejr, før de overhovedet kan gå i gang med at gøre båden klar. Det forlænger lige din sejlsæson betydeligt.

Hvis du er bange for at bundmalingen ikke kan holde sig fra efteråret og frem til foråret, hvor du atter sætter båden i vandet, kan du tro om igen. Kvalitetsbundmaling kan dog sagtens holde til at du maler båden i op til 9 måneder før søsætning. Der er altså ingen grund til at vente med arbejdet til foråret – hvis du altså husker at investere i bådmaling af høj kvalitet. Vi anbefaler her bundmaling fra Hempel. Her kan du forvente højeste kvalitet til en god pris.