Monday, 27 March, 2023

Rav fundet ved Præstø


Nu har jeg altid været tilhænger af at slå flere fluer med et smæk, så når lejligheden byder sig, slår jeg til med fast og sikker hånd.

Min kone og jeg har rejst land og rige rundt efter gode madoplevelser i en årrække nu. I efteråret gik turen til Præstø, hvor vi skulle deltage i deres fiskefestival. Men vi havde også brug for at røre os lidt mellem madorgierne, så derfor var der en rigtig god anledning til at opleve lidt af den vilde natur på egnen men vi havde hørt man kunne finde rav ved havnen og et hurtigt kik på en side vi fandt som havde et kort over rav fundet i Danmark var vi klar.

Vi fyldte lommerne med rav


Bortset fra en enkelt våd sok, så fik vi faktisk fyld lommerne med rav. Min ældste pige har besluttet sig for at kreere en rav-halskæde, som vi skal have hængende på væggen i stuen. Hun er allerede begyndt at læse på teknikker med nål og tråd. Lygter til rav er en rigtig god familie-aktivitet – også selvom du måske ikke er inkarneret rev-entusiast i hverdagen. Det handler nemlig mere om at blive overrasket. Lygter til rav taler til min indre skattejæger-mentalitet. Det er altid med spændthed, at vi prøver vores lygter til rav af på en ny lokation. Måske gemmer der sig rav, der er formet eller bearbejdet af tidligere folkefærd – hvem ved?

Jeg har dog aldrig glemt den dag og lige der blev min interesse for rav faktisk vagt. Jeg travede rundt i vandkanten for at finde rav og fandt da også små stykker i ny og næ, men aldrig en klump på størrelse med min storebrors. Som tiden er gået, har jeg glemt eller måske snare undertrykt min interesse for jagten på rav. Hverdagen har trængt sig på og i daglig dagens trummerum har der ikke været tid til ravjagt. Men så kom Covid 19 til Danmark og jeg fik pludselig en masse tid forærende. Dog ikke så meget, at jeg kunne tage til vestehavet, men det gør heller ikke noget. Jeg bor på Fyn og Fyn er omgivet af en masse vand. Det er dejligt at gå en tur langs vandet og kigge efter rav – ja nærmest meditativt. Siden min barndom er der sket meget indenfor ravjagt. Der er f. eks dannet deciderede klubber for folk med interesse indenfor rav og der er kommet nye opfindelser, der gør det lettere, at få øje på rav. En af de mest geniale opfindelser er ravlygterne som er UV-lygter, der gør det muligt at finde rav i mørket, fordi det særlige lys får ravet til at lyse op. De fleste ravlygter er også vandtætte, og nogle kan du endvidere dykke med. 

Få motion ved havet

Her kommer et stille opråb – Kom nu op af sofaerne folkens! Kom ud og mærk naturen og stå ansigt til ansigt med den på tæt hold. Der er så meget sanselighed og fællesskab i at finde rav sammen. Der er både fortid, nutid og fremtid i aktiviteten, og det siger noget om vores færden her i verden. Rav er trods alt flere tusinde år gammel, og det sætter tanker og snakke i gang, som er sunde at have. Lygter til rav er en aktivitet, som både har dybde og nysgerrighed iboende i sig. Prøv det af!